SOpharmacy.bg онлайн аптека Начало

Количка
Търси:
Филтри
Категории с падащо меню

Храни, които предпазват кожата от слънцето

Д-р  ЖИВКО  ЖИВКОВ

лекар – диетолог

специалист по „Хранене и диететика”

консултант към Медицински център „АДАРА”

гр. Русе, ул. „Плиска” 56, бл. „Средец”

тел. 082 519 192   GSM: 0886 452 880

 

 

ХРАНИ, КОИТО ПРЕДПАЗВАТ КОЖАТА ОТ СЛЪНЦЕТО

 

През лятото се налага да се защитаваме ефективно от горещите слънчеви лъчи, които могат сериозно да увредят кожата и здравето ни. Грешка е обаче да си мислим, че тази защита може да стане само с употребата на козметични средства. Успешната слънцезащита може да бъде и вътрешна, чрез приемането на определени храни.

Факторът SPF на слънцезащитните продукти е свързан със съдържащите се в състава им полезни съединения – антиоксиданти. Антиоксидантите спират опасната работа на свободните радикали, като прекъсват опасни верижни реакции. Те пазят кожата от атаките на вредните ултравиолетови лъчи, вследствие на чиито атаки може да се причинят непоправими вреди на клетъчното ядро и това да доведе до неконтролируемо деление на клетки т. е. образуване на рак на кожата. Антиоксидантите се произвеждат от определени плодове и зеленчуци. Те осигуряват защита не само на клетките на кожата, но и на целия организъм и засилват имунната система.

Ето и част от полезните храни:


~ Чушки ~ 

Те съдържат биологичноактивните вещества: каротеноиди (бетакаротин и ликопен) и флавоноиди. Съдържат голямо количество витамин С и витамин А. Помагат за защитата на клетките на кожата и пречат на разрушаването на тънкия липиден слой, който ги покрива.

Домати. Съдържат биологичноактивните вещества: каротеноиди  (ликопен), флаваноиди и фенолови киселини, и витамин С. Изброенните вещества са силни противоракови средства. В различни научни проучвания е доказано, че високото съдържание на ликопен в кръвта е защита срещу много видове тумори, като рак на белите дробове, на простатата, на панкреаса, на жлъчката и на правото черво.

~ Дини и пъпеши ~ 

Съдържат биологичноактивните вещества: бетакаротин, аденозин, ситостерини, ликопен (в динята), витамин С, фолиева киселина и калий. Изброените вещества са полезни за предпазване от различни видове рак, а също и за сърцето, като спомагат да не се натрупват холестероловите отлагания по кръвоносните съдове. Високото съдържание на калий допринася за понижаване на кръвното налягане и е важено за доброто провеждане на дразненията и възбудимостта на сърцето. Антитромбозното вещество адинозин пречи на съсирването на кръвта и разширява коронарните кръвоносни съдове на сърцето, като по този начин предпазва от тромбози и сърдечен инфаркт.

~ Моркови ~ 
Съдържат биологичноактивните вещества: каротеноиди (бетакаротин), бластни вещества (пектин), фенолови киселини, витамин А и калий. Морковът е най – големият рекордъор по съдържание на бетакаротин. В 100 грама моркови се съдържат над 11 милиграма от този антиоксидант. Бетакаротина предотвратява окисляването на лошия LDL холестерол и образуването на холестеролови отлагания по стените на кръвоносните съдове. Няколко моркова дневно помагат да се предпазим от атеросклерозата и нейните последствия сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт. В много изследвания се доказва, че консумацията на моркови може да понижи риска от развитието на белодробен рак. Морковите засилват имунната система и регулират храносмилането. Съдържащият се в ситнонарязаните моркови пектин помага срещу вредното въздействие на токсините натрупани в чревния тракт, тъй  като се свързват с тях и ги неутрализират.

~ Грозде и вино ~ 
Както бялото така и червеното грозде съдържат биологичноактивни вещества: флавоноиди (кварцетин, а в червеното вино антоцианини), фенолови киселини, най – вече елагова киселина и калий. Изброените елагова и фенолова киселини могат да обезвредят канцерогени, като бензпирен и други ароматни въглеводороди, които се натрупват в пържилните мазнини при високотермична обработка (пържене). Флавоноидите се свързват със свободните радикали и така пазят клетките от уврежданията, нанасяни от радикалите и от образуване на тумори. Флавоноидите предпазват кръвоносните съдове от образуване на атеросклеротични плаки и развитие на атеросклероза. Виното и гроздето спомагат за доброто функциониране на храносмилателната система.

~ Сини и виолетови плодове: черница, касис, боровинка, къпина ~ 
Яркия пигмент на тези плодове се дължи на  антоцианини, антиоксидантите, които подпомагат снижаването на риска от множество хронични и дегенеративни заболявания. Тези антиоксиданти притежават и слънцезащитни качества.

Препоръчва се ежедневно в дневното меню да се включват обилни количества от сезонни плодове и зеленчуци, които да спомагат за защита на кожата и целия организъм, както от вредното въздействие на силните слънчеви лъчи, така и от токсините, които се съдържат навсякъде около нас.