Над 1400 продукта с до 30% отстъпка
 
Количка
Търси:
Филтри
Категории с падащо меню

Маските като лични предпазни средства

публикувано на 2020-04-11

В условията на заплаха от Коронавиру...

В условията на заплаха от Коронавирус COVIT-19 и поради постъпилите редица запитвания, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), като компетентен орган по отношение на лични предпазни средства (ЛПС), информира обществеността за изискванията, предвидени в европейското законодателство към МАСКИТЕ, представляващи лични предпазни средства.

Хармонизираният стандарт EN 149:2001 + A1:2009 определя тези продукти да са: „Филтриращи полумаски за защита от частици“, които трябва да покриват лицето от носа до под брадичката на ползвателя. Те могат да бъдат за еднократна употреба и за многократна такава.

Пазарът показва, че производителите на тези лични предпазни средства имат различни решения за полумаски, предпазващи от малки частици, какъвто е и Корона вирус COVID-19. В това число попадат полумаски от тип FFP, които са с или без клапа.

Световната здравна организация е изследвала и обявила размера на вируса, от което експертите са направили заключение, че тези лични предпазни средства са подходящи да предпазят ползвателя от заразата по отношение защитата на дихателните пътища. За тях, хармонизираният стандарт, EN 149:2001 + A1:2009 е предвидил възможност на следните три класа на защита:
• маски от тип FFP1, които филтрират 50% външния въздух,
• маски от тип FFP2, които филтрират 92% външния въздух,
• маски от тип FFP3, които филтрират 98% външния въздух.

Забелязва се, че няма 100% филтриране на външния въздух при употребата им, което е породено от факта, че при плътно поставяне на полумаската върху лицето, винаги има възможност от тъй нареченото „подсмукване“ на външен въздух.

За разпознаването на предлаганите на пазара полумаски като лични предпазни средства, всеки потребител трябва да знае, че наличието на маркировка за съответствие – СЕ, инструкция за употреба и достъп до ЕОДС са основни белези. От наличието им може да се направи извод, че маската е произведена при спазване на изискванията на Регламент (ЕС) 2016/425 относно ЛПС. Т.е. потребителят ще ползва безопасен продукт и ще е защитен от описаните в инструкцията рискове.

Източник: Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН)

Разгледайте категория Дезинфектанти, маски, мокри кърпички и хигиенни материали ТУК.