SOpharmacy.bg онлайн аптека Начало

Количка
Търси:
Филтри
Категории с падащо меню

Атопичен дерматит - причини и лечение - Preview

 

Дата: 2016-02-05

Атопичен дерматит - причини и лечение

Дата: 2016-02-15

Атопичен дерматит - причини и лечение

Дата: 2016-02-15

Атопичният дерматит е генетично обусловено заболяване с хронично-рецидивиращо протичане. Засяга всички раси, но по-често северните. В около 70% от случаите заболяването започва в кърмаческа възраст, най-често след първия-втория месец. Може да изчезне спонтанно на 3, 8 или 15-годишна възраст.

При децата с атопичен дерматит има дефицит на гамалиноленова киселена, която има свойството да намалява сърбежа и загубата на вода от кожата. До 70-80% имат нарушение в обмяната на ненаситените есенциални мастни киселини. Този дефицит може да бъде компенсиран чрез допълнително внасяне, като има два основни източника на дълговерижни деривати на мастните киселини. Единият е майчиното мляко и най-вече коластратаТя е  богата на гамалиноленова киселина, която липсва в кравето мляко. Другият източник са растителните масла, например от сусам и касис. 

Най-често кожните проблеми са първата изява на атопичния дерматит. Кожата става суха, а при по-тежките случаи и груба на пипане. Лесно попива мазнина и реагира при контакт с различни материи. Децата с атопичен дерматит не понасят топлина, ритат и се отвиват нощем, плачат при обличане и са щастливи, когато са голи. За тях трябва да се подбират памучни, свободни дрехи и да се избягват вълната и синтетичните материи. 

►Кожните прояви и локализацията им определят три възрастово-обусловени стадия. В кърмаческа и ранна детска възраст екземните промени обхващат предимно лицето, шията, гърдите, гърба и големите гънки. Прави впечатление бледият триъгълник между назолабиалните гънки и брадата. Бузките са зачервени и изпръхнали. В детствотоекземните промени засягат предимно торса, шията и сгъвките на крайниците - китки, лакътни и коленни гъкни.
Много е важен въпросът, свързан с алергията към белтъка на кравето мляко (АБКМ). Белтъкът на кравето мляко е видово специфичен, с дълга белтъчна верига с много аминокиселини. Майчиното мляко е с по-къса белтъчна верига.За основа на хуманизираните млека служи кравето мляко, обаче белтъчната верига е с дължина като на майчиното мляко. Но тъй като все пак е видово специфично, рискът от алергии остава. Затова са направени казеиновите хидролизати - млека с къса белтъчна верига, които не водят до алергизиране. Препоръчително е до едногодишна възраст да се ползват тези млека. За деца с атопичен дерматит е задължително по-късното захранване, тъй като намалява риска от алергизиране.  

►Склонност към алергични болести  

При 30-50% от децата с атопичен дерматит се наблюдават и други алергични заболявания. Тези деца са склонни да развиват бронхиална астмаалергичен риноконюнктивиталергичен ларингит, увеличаване на третата сливица,кожни алергии. В най-ранна детска възраст причина за отключване на тези заболявания са вирусите, а след това и алергените. Затова е добре децата да бъдат отглеждани в среда без алергени - кучета, котки, папагали, рибки (храната за рибки е силен алерген). Добре е в жилището да няма неща, които задържат домашен прах - губери, китеници, мокети, килими, плюшени играчки. Прахът е среда за развитие на акари, които са силен алерген. Възглавниците и завивките не бива да са пълни с пух и перушина.  В жилището не трябва да има влага, мухъл и стайни цветя, тъй като в саксиите се развиват плесени.

Лечение  

В грижата за кожа се използват емолиенти и препарати, съдържащи гамалиноленова киселина. При остро възпаление се правят кратки курсове с локални нефлуорирани кортикостероидни кремове, а при инфектиране се използват локални антибиотици. По време на острите фази на атопичен дерматит, ефектът от Eucerin® AtopiControl интензивен успокояващ крем е сходен на този от лосион с един процент хидрокортизон, което означава, че намалява необходимостта от локални медикаменти. Той не е лекарство, но значително подобрява състоянието на кожата по време на острите фази и помага да се намали употребата на хидрокортизон при възпаления. 

Eucerin AtopiControl е серия, която се грижи за сухата и раздразнена кожа, както и за атопичната кожа през спокойните фази и през острите фази с възпаление. Всеки продукт е клинично и дерматологично тестван - доказано е поносим от атопична кожа, намалява сухотата, лющенето и чувството за опънатост и облекчава сърбежа. Продуктите за основна грижа съдържат комбинация от Омега-6 мастни киселини и Ликохалкон А, които подобряват състоянието на кожата, като възстановяват и заздравяват естествената ѝ бариерна функция. През периодите без проявени симптоми останалите продукти от серията Eucerin® AtopiControl успокояват кожата, хидратират я и й доставят липиди. По този начин следващата акутна (остра) фаза се отлага във времето и се подобрява качеството на живот на хората с атопичен дерматит.

Продуктите от серията са без парфюми, оцветители и парабени. Подходящи са за деца над 3 месеца.